Kesselbauer v centre Bratislavy je právoplatne skolaudovaný

Dom pekára Kesselbauera opäť ožíva

O kolaudáciu objektu požiadal developer, investičná skupina Proxenta, ešte v novembri 2022. Po roku je tak novostavba oficiálne pripravená privítať svojich nových obyvateľov.
 

Kesselbauer vyrástol v úplnom centre hlavného mesta, na Námestí 1. mája, v tesnej blízkosti Prezidentského paláca. Na ôsmich podlažiach tu vzniklo 115 bytov a apartmánov rôznych výmer a dispozícií, pričom nechýbajú ani penthousy. Vyššia svetlá výška miestností, hliníkové okná, klimatizácia alebo exteriérové tienenie naznačujú, že ide o bývanie vo vyššom štandarde. K väčšine jednotiek prislúchajú balkóny alebo lodžie, byty na najvyšších ustúpených podlažiach disponujú priestrannými terasami. Samozrejmosťou je aj bezproblémové parkovanie v podzemnej garáži, kde bolo vytvorených až 155 parkovacích miest. Parter rezidencie je vyhradený obchodným prevádzkam, ktoré si developer plánuje ponechať vo svojom vlastníctve. Časť z nich disponuje výkladom orientovaným do rušnej ulice, druhá časť má zasa priamy kontakt so záhradou vo vnútrobloku.
 

Za návrhom projektu stojí architektonické štúdio Verida pod taktovkou architekta Jána Galla. Projekt neskôr prevzali architekti z ateliéru Beionde, ktorí sa podpísali pod redizajn zohľadňujúci súčasné nároky na bývanie. Zo strany ulice tvoria Kesselbauer dve odlišné hmoty, ktoré sa od seba líšia výškou aj stvárnením fasády. Zo strany vnútorného nádvoria ale pôsobí Kesselbauer ako kompaktný blok. Pôdorys v tvare písmena „U“ vymedzuje pokojný vnútroblok v parkovej úprave, ktorému dominuje na mieru vyrobená socha „Krídla“ od talentovaného slovenského sochára Róberta Palúcha.
 

S výstavbou projektu začal developer v septembri 2020, ihneď po získaní právoplatného stavebného povolenia. Na pozemku už predtým prebehli búracie práce, nachádzala sa tu totiž ruina známej bratislavskej pekárne, ktorá v minulosti patrila veľkopodnikateľovi Alexandrovi Kesselbauerovi. Jeho meno sa neskôr stalo inšpiráciou aj pri hľadaní názvu pre tento projekt.  
 

Podľa developera je Kesselbauer stavebne ukončený. Po nevyhnutných administratívnych úkonoch plánuje byty bez zbytočného odkladu odovzdať svojim majiteľom. Prví z nich by sa do projektu mohli nasťahovať už o niekoľko týždňov. Vypredanosť projektu presahuje 80 percent. Pre záujemcov sú k dispozícii posledné dve desiatky prevažne dvojizbových bytov, ale v ponuke je stále aj niekoľko trojizbových bytov a jeden štvorizbový. Obsadené sú aj takmer všetky obchodné prevádzky v parteri objektu. Prvou z nich, ktorá už otvorila svoje brány, je remeselná pekáreň „Pochlieb“. Vďaka snahe developera sa tak v tejto lukratívnej lokalite, v minulosti úzko spätej s pekárstvom, obnoví prerušená pekárenská tradícia.